Представяне на две лекции на гост-лектор проф. Фабио Романели от университета в Триест (Италия)

Кога: 13 май 2024 от 10:15 ч. (понеделник) "Wave Physics: from sound to seismic and tsunami waves"
Семинар "Кръстанов": 16 май 2024 от 16:15 ч. (четвъртък) "Seismology and seismic hazard assessment"

Къде: Физически факултет, сграда В , етаж 4, семинар В60Пролетен ден на Отворените врати във Физически факултет на Софийски Университет

На 20 април 2024 г. се проведе ежегодния Пролетен Ден на Отворените врати във Физически факултет на СУ. Геофизични демонстрации бяха представени в централното фоайе на сграда А на ФзФ от нашите студенти Елица Пандурска и Елица Илиева. Гостите научиха повече за земетресенията, тектонските плочи, сеизмограмите и как да ги разчитаме. Беше демонстрирана сеизмичната апаратура, включена в Сеизмологичната мрежа на СУ, която записва вълните в реално време. Повече информация за събитието може да откриете ТУК.В Софийския университет се проведе среща на инициативата „Адриа Арей“

В периода 12-15 март 2024 в Аулата и в Заседателна зала 1 на Ректората се проведе срещата на инициативата „Адриа Арей“ Adria Array. Над 100 участници от 30 държави на Европа участваха в нея, а домакини бяха Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Физическият факултет и Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Участниците обединяват усилия в изучаването на геоложкия строеж и сеизмичната активност в региона на Адриатическата плоча и нейните околности. Повече информация за събитието може да видите ТУК.Есенен ден на отворените врати 2023 във Физическия факултет на Софийския университет!
17 ноември 2023 г., от 11:00 до 15:30 часа

Пълна програма на събитието може да видите ТУК.Откриване на XXI Национална Конференция по Химия за студенти и докторанти 17-19 май 2023

Пълна програма и резюмета от конференцията може да видите ТУК.XIII Софийски Фестивал на Науката

В периода 11-14 май 2023 се проведе XIII Софийски Фестивал на Науката. Създаден през 2011г. от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието и науката, още с първото си издание фестивалът спечели голям брой фенове. От 2022 г. фестивалът се управлява от Фондация „Красива наука“, учредена от Британски съвет и Форум Демокрит, и в основно партньорство с МОН. Фестивалът е мястото, където няма граница между наука и култура. Събитието е включено в Културния календар на София и се провежда в партньорство със Столична община. Софийският фестивал на науката е съучредител на Българската фестивална асоциация.
Катедра "Метеорология и геофизика" към Физически факултет на СУ бе представена от нашите докторанти Евгения Егова, Мирна Матов и Станислава Цалова, както и от гл. ас. д-р Гергана Георгиева. Повече за събитието ТУК.Пролетен ден на Отворените врати във Физически факултет на Софийски Университет

На 22 април 2023 г. се проведе ежегодния Пролетен Ден на Отворените врати във Физически факултет на СУ. Геофизични демонстрации бяха представени в централното фоайе на сграда А на ФзФ от Антония и Нина. Гостите научиха повече за земетресенията, сеизмограмите и как да ги разчитаме. Демонстрация на геофон, който записва вълните в реално време беше от изключителен интерес.Посещение на ученици от ЧОУ "Томас Едисън", гр. София в лабораториите по "Геофизика" и "Сеизмика и сеизмично моделиране".

Ето какво казаха за нас:

"Физико-математическото отделение на първото Висше учебно заведение в България със специалности по физика, математика и химия е открито през 1889 г. През 1894 г. Висшето училище се преименува в Университет. Ученици от 6 и 7 клас прекрачиха вратите на Катедра "Метеорология и геофизика" с вълнение и любопитство. Посрещна ни усмихната физ. д-р Люба Димова. Гл. ас. д-р Гергана Георгиева ни въведе в лабораторията по "Геофизика" проф. Иван-Асен Петков, където студентите имат упражнения по Петрофизика. За тези, които не знаят какво изучава петрофизиката ще дадем жокер - гръцката дума за скала – "Петрос". Вече се досетихте, че Петрофизика е научна дисциплина, която изучава физическите свойства на скалите. В лабораторията по Сеизмика и сеизмично моделиране физ. д-р Люба Димова ни показа с моделна установка на „вълни цунами“ ефектите от цунами, както и физичните процеси свързани с тях. Към нас се присъединиха гл. ас. д-р Милен Цеков и гл. ас. д-р Венцислав Данчовски. Представата ни за учените, като сериозни и самовглъбени хора се замени с образа на учени с чувство за хумор, сладкодумни разказвачи и обаятелни личности. Времето, познато като „четвъртото измерение“ бързо изтече като пясък между понятията, фактите, научните обяснения и образите и ние трябваше да кажем „довиждане“ на нашите домакини. Искаме да споделим уважението и признателността ни към труда на нашите учени – защото благодарение на техните познания и научно-изследователска работа се развиват нови технологии и се решават практически проблеми."
Учениците от ЧОУ “Томас Едисън“ гр. София и тяхната учителка г-жа Елияна Керанова.

Повече снимки от събитието ТУК.Интензивен курс „Използване на сателитни данни inSAR в сеизмологията“

Курсът ще се проведе във Физически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ (бул. Джеймс Баучер 5, София). Той е безплатен, като се получава сертификат за участието.

Лектори са доц. Мила Атанасова и доц. Христо Николов. Ще има уводни теоретични лекции. За практическата част ще се използва свободно достъпната програма SNAP. Примера, който ще се изследва е земетресението в Лариса (Гърция) през 2021 г.

Моля, желаещите да пишат на доц. Ренета Райкова (rraykova@phys.uni-sofia.bg) със следната информация:
- желаете ли да използвате собствен лаптоп (min RAM 8GB, Windows);
- отбележете възможностите за участие през конкретните дни за уточняване на часовете (датите са съобразени с разписанието на компютърната зала А403):
27.05.2022, петък, 16:00-20:00 или 14:00-19:00
28.05.2022, събота, 9:00-18:00 или 14:00-19:00
29.05.2022, неделя, 9:00-18:00 или 14:00-19:00
28.05.2022, понеделник, 14:00-17:00
31.05.2022, вторник, 14:00-19:00, резервен ден.
Вземете участие в образователен курс, който се провежда в рамките на проект “Разкриване на възможностите предлагани от SAR данни в различни приложни област и - обучение на ново поколение професионалисти”. Курсът ще се проведе в периода 27-31 май 2022 г. във Физически факултет на СУ.

Обучението е предназначено за студенти, докторанти и преподаватели и ще се проведе в два основни модула – лекционен и практически. За повече информация ТУК.
8ят Международен Колоквиум на Европейската Космическа Агенция "Scientific and Fundamental Aspects of GNSS”
14-16 септември 2022 г.

Софийски Университет "Св. Климент Охридски" щe бъде домакин на събитието

Повече информация ТУК.
Интервю с доц. Ренета Райкова от катедра „Метеорология и геофизика“ към СУ „Св. Климент Охридски“

Повече информация ТУК
10.12.2021 год., 16:15 часа, лектор: LUCAS BENOIT - MARECHAL , PhD Candidate from Ecole doctorale de l’Institut Polytechnique de Paris (EDIPP),

Тема:Morphological instabilities of vicinal surfaces during epitaxial growth
обява
За да се присъедините към срещата, трябва да се регистрирате предварително на следната връзка:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIucu6hpzgvGNFaicMrh_-buE2As_w7RJAW


25.11.2021 год., 16:15 часа, лектор: д-р Алексей Редков (Leading researcher, Institute for Problems in Mechanical Engineering – Russian Academy of Sciences, St. Petersburg),

Тема:Theoretical aspects of the terrace-step-kink crystal growth in multicomponent systems and some practical results on growth of widebandgap semiconductors
обява
За да се присъедините към срещата, използвайте следната връзка:
Google Meet: https://meet.google.com/uxv-oeom-iag


Нощ на учените 2021 във Физически факултет. Лаборатории по "Геофизика" и "Сеизмика и сеизмично моделиране".
Видео от Нощ на учените 2021 във Физически факултет

Филмът представя дейностите на две лаборатории към Катедра Метеорология и геофизика на Физическия факултет на СУ – Лаборатория Геофизика проф. Иван-Асен Петков (1915-2005) и Лаборатория Сеизмика и сеизмично моделиране. С участието на доц. д-р Ренета Райкова, гл.ас.д-р Гергана Георгиева, д-р Люба Димова - всички от Катедра Метеорология и геофизика, Физическия факултет на СУ, студентите от специалност „Астрофизика, метеорология и геофизика” Калина Стоименова и Драгомир Драгомиров. Видеопродукция: Олег КонстантиновВторо практическо обучение за студенти по геология и геофизика на тема „Комплексна приложна геоложка и геофизична полева практика в крайбрежните зони на източния Балкан, Предбалкана и Долнокамчийското понижение“, финансирано от Total Energies.

От 1 до 7 ми септември 2021 г. в гр. Обзор се проведе второто практическо обучение за студенти по геология и геофизика на тема „Комплексна приложна геоложка и геофизична полева практика в крайбрежните зони на източния Балкан, Предбалкана и Долнокамчийското понижение“, финансирано от Total Energies. Участници в обучението бяха студенти и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“, Геолого-географски факултет и Физически факултет, както и от МГУ „Св. Иван Рилски“. През първите дни бяха направени два геоложки трансекта през Източния Балкан – единият през Айтоския проход, а другият по крайбрежието на гр. Обзор и гр. Бяла, Разломната зона на нос. Мона Петра южно от Обзор беше обект на геофизичните изследвания, които се проведоха през следващите дни.
Един от дните на обучението беше посветен на морски геоложки и геофизични изследвания. През този ден беше посетен Океанографския институт на БАН във Варна. Участниците имаха възможност да разгледат и малката жълта подводница на института, както и изследователския кораб „Академик“.
Повече снимки от събитието ТУК.Защитата на дипломни работи в МП и СДК Метеорология ще се състои на 22 юли 2021 г. от 10 ч.

Във В60 ще присъстват само защитаващите и комисията (доц. Рачев, доц. Пенева и доц. Димитрова), за да не се струпват много хора, но ще се предава на живо в мудл. Защитите са публични, така че може да препратите съобщението на заинтересованите.
В платформата на СУ трябва да използвате този линк: https://elearn.uni-sofia.bg/course/view.php?id=41710
За колеги и гости, които нямат регистрация на платформата на СУ, трябва да влязат като Гост с парола meteo2020, след това "Стая за гости" и след това Join Session.

Дипломните защити на бакалаври от специалност АМГ ще се проведат присъствено на 23 юли 2021 в сграда А, зала А209 от 10:00 ч.


Онлайн списание на nauka.bg

В юлския брой на онлайн списанието на nauka.bg излезе статия от наша студентка - КАЛИНА СТОИМЕНОВА, студент-бакалавър „Астрофизика, метеорология и геофизика“ 4ти курс. Темата на публикацията е "Промени в сеизмичния шум по време на пандемията от COVID-19". Линк към списанието (стр. 25).


Лятно училище по космически изследвания, технологии и приложения

Клон "Космос" към Съюза на физиците в България организира Първото лятно училище по космически изследвания, технологии и приложения, което ще се проведе в Националната астрономическа обсерватория - Рожен, България от 5 до 11 юли 2021 г. То е предназначено за докторанти и млади учени в начален етап от кариерата си. Планирано е разнообразно обхващане на теми от изследването на Космоса - астрофизика, технологии и приложения в наблюдението на Земята. Едноседмичната програмата се състои от лекции от добре известни учени в своята област (в това число от НАСА, ЕКА, Космическия център на Съри и др.), както и практически студентски проекти, водени от опитни ментори. В края на училището всеки проект ще представи резултатите си. В рамките на студентска сесия всеки участник може да представи изследователската си тема и постижения. Крайният срок за кандидатстване с финансова подкрепа е 30 май 2021 г. Осигурени са ограничен брой стипендии, които покриват регистрационната такса. Крайният срок за кандидатстване без финансова подкрепа и плащане на такса е 30 юни 2021 г. Поради извънредното положение във връзка с COVID-19, на място могат да присъстват не повече от 20 участници. Онлайн участието не е ограничено.
Повече информация в сайта на училището.
За въпроси, пишете на cosmos@phys.uni-sofia.bgСеминар "Кръстанов" - 13.05.2021 год., 16:15 часа, лектор: доц. д-р Гергана Герова,

Тема: Как работят фабриките за прогноза на времето
обява
За да се присъедините към срещата, използвайте следната връзка (не е нужен скайп клиент - може и през браузър):
Skype: https://join.skype.com/KhMMXJF3U0rXСеминар "Кръстанов" - 22.04.2021 год., 16:15 часа, лектор: доц. д-р Ренета Райкова,

Тема: Какво знаем и не знаем за Земята
обява
За да се присъедините към срещата, използвайте една от следните връзки:
Skype: https://join.skype.com/Lw2T6Crh8xDk
Google Meets: https://meet.google.com/brm-jwjp-vsgКАМПАНИЯ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДЪРЖАВНИ СТИПЕНДИИ ЗА ЗИМНИЯ СЕМЕСТЪР НА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА

Подаването на заявления за участие в класирането за държавни стипендии ще се проведе от 8.00 ч. на 18 октомври 2020 г. до 18.00 ч. на 25 октомври 2020 г.

Повече информация ТУК.Обновяване на лабораторията по "Сеизмика и сеизмично моделиране"
ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ В МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ В КАТ. "МЕТЕОРОЛОГИЯ И ГЕОФИЗИКА" ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА

Срок за кандидатстване: 17.08.2020 г. - 15.09.2020 г.

Място: Само по електронен път чрез онлайн-платформата на Физически факултет.

За допълнителна информация посетете сайта на Физически факултет .


График лятна изпитна сесия за специалност АМГ.RATIO ONLINE: ЩЕ ВАЛИ, НЯМА ДА ВАЛИ. КАК РАБОТИ МЕТЕОРОЛОГИЯТА?
23.06.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

За лектора:
Доц. д-р Елисавета Пенева работи в областта „Физика на океана, атмосферата и околоземното пространство“ от 23 години. Преподавател е във Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от 2001 г. като титуляр на курсовете „Физика на климата“, „Дистанционни методи за наблюдение на Земята от Космоса“, „Авиационна метеорология“. Научните й интереси са в областта на числените модели на океана и атмосферата, с фокус върху Черно море и Балканския полуостров. От 2019 г. ръководи Катедра „Метеорология и геофизика“, а от 2016 г. представя България във Форума на потребителите по Програма Коперник на Европейската комисия. Твърдо вярва, че Земята трябва да се разглежда като живо същество, със всичките сложни взаимовръзки между компонентите й.

Линк към live-a ще бъде качен малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието. Повече информация ТУК.Студенти посетиха виртуално авиационните метеоролози на BULATSA

Авиационните метеоролози на ДП РВД направиха презентацията за значимостта на професията и нейните специфики, които имат ключова роля в процеса за безопасното обслужване на полетите.

Повече информация ТУК.Есенен ден на отворените врати във Физически Факултет -
22 ноември 2019 год.


На 22 ноември (петък) от 13:30 до 18:00 часа Физическият факултет (ФзФ) на СУ „Св. Кл. Охридски“ отваря вратите си за всички, които искат да прекарат един интересен и ползотворен следобед, вдъхновени от науката – ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи и граждани.

Посетителите ще могат да видят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание; че може да бъде забавна; че е интелектуално изпитание и удоволствие; че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света. Тя е и необходимост за всеки, който иска да ползва достиженията на съвременното технологично общество!

По време на Деня на отворените врати ще може да се запознаете с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и представяне на възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката, както и да зададете своите въпроси. Ще откриете забавни демонстрации и ще посетите действащи лаборатории.

Пълната програма за събитието можете да намерите тук.Ден на отворените врати във Физически Факултет - 20 април 2019 год.

На 20 Април 2019 год. от 10 часа ще се проведе ежегодният ден на отворените врати на Физически Факултет. Във фоайето на А-сграда Катедра Метеорология и Геофизика ще участва с демонстрации на метеорологични и геофизични експерименти, както и с лекции, които ще се проведат в зала А-205. Пълната програма за събитието можете да намерите тук.
След 16 часа ще отидем в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, където ще има наблюдения (при ясно време) и кратки лекции на популярни теми, представени от студенти, докторанти и доценти от катедра Метеорология и Геофизика и катедра Астрономия. Програмата на събитието в обсерваторията можете да видите тук.Актуални теми за дипломни работи за учебната 2018 - 2019 година за студенти от АМГ - ОКС Бакалавър

Вече може да намерите актуалния списък с предложения за теми за дипломни работи за студенти от АМГ - ОКС бакалавър тук. За по-подробна информация може да се свържете със съответните преподаватели.Кандидатствайте за седмия Space App Camp за разработване на мобилни апликации, използващи спътникови данни, организиран от Европейската Космическа Агенция

Платформата за кандидатстване за седмия Space App Camp за разработване на мобилни апликации, е отворена от 4 Юни до 30 Юли 2018 на адрес https://www.app-camp.eu/registration-frascati/.
В периода 17-24 Септември 2018 във Фраскати, Италия ще се проведе интензивен лагер, в рамките на който ще имате възможност да работите над разработването на нова мобилна апликация, асимилираща спътникови данни, заедно с други блестящи млади учени от цял свят. Всички разноски по транспорт и настаняване ще бъдат поети от ESA, а за отбора победител ще има парична премия в размер на 2.500 Евро.
Можете да кандидатствате индивидуално или с ваши колеги, по двама или четирима. Ще бъдат сформирани отбори от 4 участници, с които заедно ще работите над идеи си.
Подробна информация относно формата на събитието и целите му ще намерите на адрес https://www.app-camp.eu/.Дати за защита на дипломни работи за специалности "АМГ" - бакалавър, "Метеорология" - магистър и "Геофизика" - магисър

"Астрофизика, метеорология и геофизика" - бакалаври:
първа сесия: 16.07.2018 г., семинар В60;
втора сесия: 10.09.2018 г.,семинар В60.

Магистърска програма по "Метеорология":
първа сесия: 26.04.2018 г., семинар В60, 9 ч., обява;
втора сесия: 19.07.2018 г., семинар В60, 10 ч.

Магистърска програма по "Геофизика":
първа сесия: 17.07.2018 г., семинар В60;
етора сесия: 10.09.2018 г., семинар В60.


Сбирка на клуб "Гея", съвместно с Кръжока по астрономия към катедра "Астрономия"

Тема: Лунотресения
Лектор: Гл.ас. д-р М. Цеков
Кога: 15 март 2018 г. от 19:30 ч.
Къде: Физически факултет , сграда A , етаж 2, зала А205 или А207
Обявата за събитието можете да намерите тук.Актуални теми за дипломни работи за учебната 2017 - 2018 година за студенти от АМГ - ОКС Бакалавър

Вече може да намерите актуалния списък с предложения за теми за дипломни работи за студенти от АМГ - ОКС бакалавър тук. За по-подробна информация може да се свържете със съответните преподаватели.Защита на дипломни работи за специалност "АМГ", ОКС - бакалавър - Физически факултет

На 11 септември 2017 г. (понеделник) от 9 часа в сем. В60 ще се проведат защити на дипломни работи за специлност „АМГ”, ОКС „бакалавър”.Двудневен семинар на проф. Фабио Романели от университета в Триест (Италия)

Кога: 4 и 5 септември 2017, понеделник от 16:00 и вторник от 15:00
Къде: Физически факултет, сграда В , етаж 4, семинар В60
Програма на семинара: тук
Очакваме ви!


ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ В МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА "ФИЗИКА НА ЗЕМЯТА, АТМОСФЕРАТА И ОКЕАНА" ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА

Начало: 28.08.2017 г.
Край: 08.09.2017 г.
Място: Физически факултет на СУ "Св. Климент Охридски" с адрес: бул. Джеймс Баучър № 5, зала А 415

За допълнителна информация: доц. д-р Гергана Герова - ръководител на магистъска програма "ФЗАО", email: guerova@phys.uni-sofia.bg


Защита на магистърски дипломни работи в Катедра "Метеорология и геофизика" - Физически факултет

На 13 юли 2017 г. (четвъртък) от 10 часа в сем. В60 ще се проведе защита на дипломни работи за ОКС-магистър по Метеорология.

Защита на дипломни работи за специалност "АМГ", ОКС - бакалавър - Физически факултет

На 21 юли 2017 г. (петък) от 10 часа в сем. В60 ще се защита на дипломни работи за специлност „АМГ”, ОКС „бакалавър”

Ден на отворените врати - Физически факултет 22 април 2017 г.


Както всяка година ще проведем Ден на отворените врати във Физически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Програмата на деня може да видите тук.

Катедра "Метеорология и геофизика" ще се включи с демонстрации и лекции във Физически факултет от 10 до 13 ч. и в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина след 14 ч.

Демонстрации във фоайето на А сграда:

  • 10-12 ч. Демонстрации на прогнозата за времето
  • 10-16 ч. Демонстрации на Клуб Гея - геофизика за любители

  • Лекции в зала А205:
  • 12.40 ч. "Програма Коперник с грижа за планетата” доц. д-р Ел. Пенева
  • 13.10 ч. „Геомагнитните супербури - риск за технологичните общества” гл. ас. д-р М. Цеков