RATIO ONLINE: ЩЕ ВАЛИ, НЯМА ДА ВАЛИ. КАК РАБОТИ МЕТЕОРОЛОГИЯТА?
23.06.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

За лектора:
Доц. д-р Елисавета Пенева работи в областта „Физика на океана, атмосферата и околоземното пространство“ от 23 години. Преподавател е във Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от 2001 г. като титуляр на курсовете „Физика на климата“, „Дистанционни методи за наблюдение на Земята от Космоса“, „Авиационна метеорология“. Научните й интереси са в областта на числените модели на океана и атмосферата, с фокус върху Черно море и Балканския полуостров. От 2019 г. ръководи Катедра „Метеорология и геофизика“, а от 2016 г. представя България във Форума на потребителите по Програма Коперник на Европейската комисия. Твърдо вярва, че Земята трябва да се разглежда като живо същество, със всичките сложни взаимовръзки между компонентите й.

Линк към live-a ще бъде качен малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието. Повече информация ТУК.
Студенти посетиха виртуално авиационните метеоролози на BULATSA

Авиационните метеоролози на ДП РВД направиха презентацията за значимостта на професията и нейните специфики, които имат ключова роля в процеса за безопасното обслужване на полетите.

Повече информация ТУК.
Есенен ден на отворените врати във Физически Факултет -
22 ноември 2019 год.


На 22 ноември (петък) от 13:30 до 18:00 часа Физическият факултет (ФзФ) на СУ „Св. Кл. Охридски“ отваря вратите си за всички, които искат да прекарат един интересен и ползотворен следобед, вдъхновени от науката – ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи и граждани.

Посетителите ще могат да видят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание; че може да бъде забавна; че е интелектуално изпитание и удоволствие; че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света. Тя е и необходимост за всеки, който иска да ползва достиженията на съвременното технологично общество!

По време на Деня на отворените врати ще може да се запознаете с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и представяне на възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката, както и да зададете своите въпроси. Ще откриете забавни демонстрации и ще посетите действащи лаборатории.

Пълната програма за събитието можете да намерите тук.
Ден на отворените врати във Физически Факултет - 20 април 2019 год.

На 20 Април 2019 год. от 10 часа ще се проведе ежегодният ден на отворените врати на Физически Факултет. Във фоайето на А-сграда Катедра Метеорология и Геофизика ще участва с демонстрации на метеорологични и геофизични експерименти, както и с лекции, които ще се проведат в зала А-205. Пълната програма за събитието можете да намерите тук.
След 16 часа ще отидем в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, където ще има наблюдения (при ясно време) и кратки лекции на популярни теми, представени от студенти, докторанти и доценти от катедра Метеорология и Геофизика и катедра Астрономия. Програмата на събитието в обсерваторията можете да видите тук.
Сбирка на клуб "Гея", съвместно с Кръжока по астрономия към катедра "Астрономия"

Тема: Лунотресения
Лектор: Гл.ас. д-р М. Цеков
Кога: 15 март 2018 г. от 19:30 ч.
Къде: Физически факултет , сграда A , етаж 2, зала А205 или А207
Обявата за събитието можете да намерите тук.
Двудневен семинар на проф. Фабио Романели от университета в Триест (Италия)

Кога: 4 и 5 септември 2017, понеделник от 16:00 и вторник от 15:00
Къде: Физически факултет, сграда В , етаж 4, семинар В60
Програма на семинара: тук
Очакваме ви!


Ден на отворените врати - Физически факултет 22 април 2017 г.

Както всяка година ще проведем Ден на отворените врати във Физически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Програмата на деня може да видите тук.
Катедра "Метеорология и геофизика" ще се включи с демонстрации и лекции във Физически факултет от 10 до 13 ч. и в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина след 14 ч.
Демонстрации във фоайето на А сграда:

  • 10-12 ч. Демонстрации на прогнозата за времето
  • 10-16 ч. Демонстрации на Клуб Гея - геофизика за любители

  • Лекции в зала А205:
  • 12.40 ч. "Програма Коперник с грижа за планетата” доц. д-р Е. Пенева
  • 13.10 ч. „Геомагнитните супербури - риск за технологичните общества” гл. ас. д-р М. Цеков
  • Предизвикателството на пионерите - конфренеция по случай 100 години от рождението на проф. Иван-Асен Петков

    Информация за събитието и отзиви може да намерите ТУК.